poreus glas

‘Poreus glas reguleert luchtvochtigheid’


2014, augustus - Door de toename van woningisolatie, al dan niet door energiebesparende regelgeving voorgeschreven, wordt ventilatie vaak slechter en neemt de luchtvochtigheid in huis toe. Het gevolg kan zijn schimmelvorming en gezondheidsklachten van de bewoners.  Vandaar dat er steeds meer aandacht komt voor vochtregulerende bouwmaterialen. Onlangs presenteerde het Fraunhofer-Institut für Silicatforschung ISC in Würzburg een nieuw type toeslagstof, dat toegevoegd kan worden aan bijvoorbeeld verf of pleister, waardoor die materialen bijzondere vochtregulerende eigenschappen krijgen. Bij onderzoek naar deze, op poreuze glaspartikeltjes of -vlokken gebaseerde additieven werkte Fraunhofer nauw samen met Universität Bayreuth en het bedrijf Keimfarben GmbH. Volgens Ferdinand Somorowksy, wetenschapper bij Fraunhofer ISC blijkt dat zulke glasvlokken vrij snel vocht uit de omgevingslucht kunnen opnemen, om het vervolgens weer langzaam af te geven. Het gevolg is een geoptimaliseerd binnenklimaat.

De truc zit volgens de onderzoekers in de beheersing van de vorm en poriegrootte van de glasvlokken. De onderzoekers zijn uitgegaan van een commercieel verkrijgbaar silicaglasproduct, Vycor-Glas dat op de markt wordt gebracht door Corning Incorporated. Fraunhofer en consorte ontwikkelden een proces om hier poreuze vlokken van te maken, waarbij de poriegrootte kan worden beïnvloed door de procesparameters aan te passen. De poriegrootte kan variëren van enkele nano- tot meerdere micrometers.
‘Omdat de porositeit en de grootte van de poriën exact in te stellen zijn, kunnen we de luchtvochtigheid effectief reguleren,’ zegt Ferdinand Somorowksy in Fraunhofer Compact van augustus 2014. ‘Als we de poriegrootte een beetje veranderen, kunnen we het materiaal aanpassen aan verschillende temperaturen of specifieke toepassingen, bijvoorbeeld voor gebruik in woonkamers, natte ruimten of kelders.’
De onderzoekers zeggen dat de glasvlokken tegen een gunstige prijs kunnen worden geproduceerd en inmiddels maakt men het materiaal kennelijk op semi productieschaal van enkele honderden kilo’s per batch.
Volgens de onderzoekers hebben de poreuze glasvlokken veel betere vochtregulerende eigenschappen dan bijvoorbeeld zeolieten en/of houtvezels, die ook wel in of als vochtregulerende materialen worden verwerkt. De glaspartikeltjes zouden veel meer vocht kunnen opnemen dan conventionele materialen, en ze bovendien ook weer volledig kunnen afgeven.
Uit praktijktests bleek dat het poreuze glas van Fraunhofer aanzienlijk meer water uit de lucht te halen dan bestaande vochtregulerende materialen.
Een tweede voordeel van de poreuze glasvlokken is volgens Fraunhofer dat ze de energiebalans van een gebouw positief kunnen beïnvloeden. Bij een hoge luchtvochtigheid absorbeert water in de poriën waarbij energie vrijkomt waardoor de lucht droger en warmer wordt. Bij een lage luchtvochtigheid en desorptie, wordt de lucht in de ruimte juist gekoeld en vochtig. Daardoor zou volgens Fraunhofer zowel ’s winters als ‘s zomers kunnen worden bespaard op primaire energie voor verwarming of koeling.
Momenteel onderzoeken de projectpartners hoe het materiaal zich gedraagt onder extra lagen verf en behang. Men denkt dat het nog twee jaar zal duren voor de vochtregulerende pleisters in de handel komen.

Bron: Forschung Kompakt>