NAWA paviljoen: bogen van opblaas-staal


In augustus besteedde Material District aandacht aan een opvallende constructie in Polen: het zogenaamde NAWA-paviljoen, ontworpen door de Poolse designer Oskar Zięta. Het gaat om een ultralichte constructie gemaakt met FiDU, een technologie die is uitgevonden door Zięta zelf en waarmee stalen elementen worden opgeblazen met perslucht. Met de FiDU-technologie kunnen de 2D-vormen van aan elkaar gelaste staalelementen worden vervormd tot 3D-profielen door ze met perslucht op te blazen. De metaalvormen worden stabiel, terwijl ze relatief licht blijven.
Het NAWA bouwwerk heeft afmetingen van 7,5 m x 10 m x 11 m. Het is een ultralichte, duurzame constructie die bestaat uit 35 bogen van FiDU-staal. Samen vormen ze een open portaal dat van alle kanten goed toegankelijk is.
Het paviljoen werd in 2017 gebouwd op het eiland Daliowa in de stad Wrocław, Polen. Het werd in datzelfde jaar door het tijdschrift Architektura-Murator uitgeroepen tot het meest innovatieve Poolse architectuur project van 2017.

Meer bij  Material District>