Pneumatic WedgeOpblaasbeton


2014, september - Grote koepels van beton worden niet vaak meer gebouwd. Dat komt vooral vanwege de benodigde hulpconstructies die zulke gebouwen relatief duur maken. Dat kan anders. Aan de TU Wien werd een methode ontwikkeld wordt een platte betonnen plaat als het ware opgeblazen tot een stabiele bol.

Een onderzoeksgroep van prof. Johann Kollegger en Dipl.Ing. Benjamin Kromoser, beiden van het Institut für Tragkonstruktionen van de TU Wien, zegt een nieuwe bouwmethode te hebben waarmee de constructie van betonnen koepels een stuk goedkoper kan. Met de zogenaamde Pneumatic Wedge Methode wordt een platte betonnen plaat als het ware opgeblazen tot een stabiele bol. Volgens de onderzoekers uit Wenen zouden op deze manier koepels kunnen worden gemaakt met een diameter van vijftig meter of meer. Dezelfde techniek zou ook geschikt zijn voor het maken van grote boogconstructies. Inmiddels is de methode gepatenteerd.
Het team van Kollenegger en Kromoser hopen intussen op commercieel succes. De Oostenrijkse Spoorwegen (OEBB-Infrastruktur AG) zouden interesse hebben getoond en inmiddels opdracht gegeven  voor een ontwerpproject op basis van de nieuwe bouwmethode voor een wildviaduct over twee hogesnelheidslijnen in Karinthië.

Bron: Institut für Tragkonstruktionen van de TU Wien

Filmpje>

Een artikel over de Pneumatic Wedge Methode verscheen in het septembernummer van Innovatieve Materialen 2014. Een gratis kennismakingsabonnement op het digitale tijdschrift is aan te vragen via info@innovatievematerialen.nl