NepuTherm

NepuTherm: isolatie van zeegras

2015, januari - Op de BAU 2015 in München presenteerde het Duitse bedrijf NeptuTherm uit Karlsruhe haar gelijknamige isolatieproduct: NeptuTherm. Het bedrijf is opgericht door prof. Richard Meier die het idee bedacht en enkele jaren geleden patenteerde. Helemaal nieuw is het dus niet, zij het dat vorig jaar de eerste serieuze proefprojecten met het materiaal zijn uitgevoerd.
NeptuTherm is een natuurlijk materiaal, gemaakt van zeegras. Dit zeegras (posidonia oceanica) groeit in een zomer-winter cyclus, waarbij in de herfst bladeren afsterven en in het zeewater tot ballen aan elkaar klitten. Zulke vezelballen spoelen in de winter massaal aan op de stranden rond de Middellandse Zee. Omdat ze overlast veroorzaken voor badgasten, werden de zeegrasballen tot dusver als afval afgevoerd. De ballen waar NeptuTherm-isolatiemateriaal wordt gemaakt zijn afkomstig uit Albanië en Tunesië.
Prof. Meier bedacht een manier om het materiaal nuttig te gebruiken. Samen met een aantal onderzoeksinstellingen ontwikkelde hij een methode om er isolatiemateriaal van te maken door de ballen machinaal te verkleinen, het materiaal te drogen en vervolgens te zeven, waardoor eventueel zand wordt verwijderd. Materiaal heeft volgens de bedenkers uitstekende isolerende eigenschappen, brand verrassend genoeg niet of zeer slecht en is betrekkelijk eenvoudig aan te brengen als stortmateriaal of in de vorm van geperste platen.
Meier stelt op de website van zijn bedrijf dat het materiaal bovendien uiterst duurzaam is (volgens de emeritus hoogleraar zet een hectare zeegras vijf keer meer CO2 om in zuurstof, dan een vergelijkbaar oppervlak aan regenwoud). Bovendien is het volledig afbreekbaar. Sterker nog, NeptuTherm afval kan volgens Meier nog nuttig worden toegepast in de agrarische sector.

Zie ook www. neputherm.com>

NepuTherm