Minibuilder

3D-printen van beton:

'Minibuilders'

2015, januari - Eén van de problemen waar de hedendaagse 3D-betonprinters mee te maken hebben dat ze alleen structuren kunnen maken die binnen hun eigen omvang liggen (Innovatieve Materialen nummer 1 2013). Zulke machines hebben de vorm van een verrijdbare portaalkraan met en verticale robotarm die zowel langs de horizontale bovenbalk, als verticaal kan bewegen. Dat kan anders. Het Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), Barcelona ontwikkelde een bouwsysteem met kleine robots waarmee in principe structuren en later wellicht gebouwen van ieder formaat kunnen worden gemaakt. Minibuilders worden ze genoemd, en dat dekt de lading heel goed, want ze zijn niet veel groter dan 40 cm.


Het concept bestaat uit drie robots: één die het fundament maakt (foundation robot), de volgende die de wanden en plafonds aanbrengt (grip robot) en de laatste die het oppervlak afwerkt. Alle drie de robots leggen volgens een specifiek patroon betonlaagjes aan.
Volgens de bedenkers van het minibuilderconcept gaat het vooralsnog om een prototype. Het team zoekt industriële partners om het systeem op te schalen en in de praktijk te toetsen.

(Meer over Minibuilders in Innovatieve Materialen nummer 1, 2015)
Interesse in een gratis proefnummer? info@innovatievematerialen.nl