Langste houten fietsbrug van Europa

 

Op 1 februari is in Oldambt, Groningen, de langste houten fiets- en voetgangersbrug van Europa geopend; de Pieter Smit brug. De brug - een ontwerp van architect Nol Molenaar verbindt Winschoten en Blauwestad. De brug is 800 meter lang en 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.
De constructie bestaat uit duurzaam hout afkomstig uit Gabon in Centraal-Afrika. Na de voltooiing was de fietsbrug de langste van Europa en passeerde daarmee de 756-meter lange fietsbrug in het Zweedse Sölvesborg.
Het project werd uitgevoerd in opdracht van Gemeente Oldambt en de Provincie Groningen door Strukton Civiel en Oosterhof Holman.

Duurzaamheid was een belangrijk item in de bouw van de Pieter Smit brug. Om die reden is gekozen voor een vrijwel volledig houten constructie. Het gebruikte hout komt uit FSC beheerde bossen in Afrika en wordt gebouwd door de grootste houtbouwer van Nederland, Koninklijke Houthandel G. Wijma en Zn. BV.

De Pieter Smitbrug werd aanvankelijk ontworpen onder de naam De Blauwe Loper. In oktober 2018 werd bekend dat de brug vernoemd werd naar Pieter Smit, de eerder dat jaar overleden burgemeester van Oldambt.