HyMoCoInnovatief verhardingsconcept HyMoCo

2012, januari - Bij het ter plaatse storten van beton in de buitenlucht is de aard van het verhardingsproces en met name het verhardingstempo vaak sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, waardoor het vroegste ontkistingstijdstip en moment van ingebruikname een ongewis avontuur kunnen worden. Om de hoge beheers- en herstelkosten als gevolg van deze onzekere factoren te verlagen ontwikkelde Volker InfraDesign in opdracht van Van Hattum en Blankevoort het HyMoCo-concept. Dit gepatenteerde systeemconcept is een acroniem voor Hydratatie, Monitoring en Controle van verhardend beton en wordt reeds succesvol toegepast in infrastructuurprojecten zoals bijvoorbeeld in de 207 m3 pijlerbalken van KW 520 in het in uitvoering zijnde project Westrandweg te Amsterdam.
Voortschrijdend inzicht, geeft aan dat HyMoCo economisch zinvol is tot buitentemperaturen van ongeveer -20ºC. Op het project Westrandweg Amsterdam is succesvol getest bij temperaturen van +12 tot -12 ºC.Door verlengd gebruik te maken van zomermengsels is ten opzichte van verwarmde zomermengsels tussen € 7 en 14,= /m3 bespaard.
Bij HyMoCo zijn aan de Westrandweg “zomermengsels”gebruikt bij een gemiddelde etmaaltemperatuur tot -5 ºC, en met “verwarmd aangevoerde zomermengsels” tot -10 ºC.
(Civiele Techniek 2012; Auteur: Jos Kronemeijer, BBA Specialist Materiaaltechnologie, Volker InfraDesign)
Meer> www.vhbinfra.nl
Filmpje>

 

Een PDF van het volledige artikel is op te vragen via info@innovatievematerialen.nl This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o.v.v de titel van het artikel