Bouwzelfeenhuis
Huis van piepschuim


2014, december - Wie zelf snel een woning wil bouwen en bovendien kosten besparen, kant dat nu met piepschuim. Tenminste, dat claimt het bedrijf Bouwzelfeenhuis uit Utrecht. Bouwzelfeenhuis ontwikkelde een bouwsysteem speciaal bedoeld voor particuliere opdrachtgevers die veel werkzaamheden zelf willen uitvoeren om daarmee kosten te besparen. De truc zit in het gebruik van EPS. Het systeem maakt het mogelijk om met speciale, geprefabriceerde EPS-elementen, met een geïntegreerde houtskelet draagconstructie, een energiezuinige woning te bouwen. Onlangs werd in Lent in drie weken tijd zo’n woning gebouwd.

De onderdelen worden vooraf in de fabriek op maat gemaakt en vervolgens op de bouwplaats als bouwpakket in elkaar gezet. De combinatie van EPS met houtskeletbouw zorgt volgens de bedenkers voor een lichte en sterke constructie met een hoge isolatiewaarde.

Bouwzelfeenhuis
Volgens Bouwzelfeenhuis zijn er geen beperkingen in het ontwerp. Alle bouwstijlen zijn mogelijk. De gevelbekleding, binnenafwerking en installaties kunnen geheel naar eigen wens en budget worden ingevuld. Het systeem is volgens de bedenkers door een onafhankelijk ingenieursbureau getest op verschillende bouwfysische eigenschappen waaronder een dauwpuntberekening. Hieruit bleek onder meer dat er geen inwendige condensatie optreedt waardoor dure en arbeidsintensieve folies niet nodig zijn.

Afhankelijk van de bodemgesteldheid bepaalt Bouwzelfeenhuis welke fundering toegepast gaat worden. Door het lage gewicht van het bouwsysteem zal over het algemeen een eenvoudige strokenfundering of plaatfundering voldoende zijn.

Zie ook: DeltaEnergyFlow: Bouwen met piepschuim, mei 2013>

Meer op www.bouwzelfeenhuis.nl>