Gorilla Glass Victus

Eind juli introduceerde Corning Incorporated Gorilla Glass Victus, de nieuwste telg in de Gorilla Glass familie. Volgens het bedrijf is zowel de val- als de krasbestendigheid van dit nieuwe glas aanzienlijk verbeterd. Gorilla Glass is een merk van chemisch versterkt glas, ontwikkeld en vervaardigd door Corning. 

Gorilla Glass Victus overtreft het bestaande Corning Gorilla Glass 6 met een twee keer zo goede krasbestendigheid. Bovendien is de krasbestendigheid van Gorilla Glass Victus volgens het bedrijf vier keer beter dan die van concurrerende aluminiumsilicaatglazen.
Het alkali-aluminiumsilicaatglas wordt voornamelijk gebruikt als dekglas voor draagbare elektronische apparaten, waaronder mobiele telefoons, draagbare mediaspelers, draagbare computerschermen en televisieschermen.
De truc zit in de fabricagemethode, waarmee het glas wordt gehard met een gepatenteerd ionenwisselingsproces. Het materiaal wordt ondergedompeld in een gesmolten alkalische kaliumzout met een temperatuur van ongeveer 400 °C. Daarbij worden kleinere natrium ionen in het glas vervangen door grotere kalium ionen van het zoutbad. De grotere ionen nemen meer volume in en scheppen daarmee een oppervlaktelaag met een hoge restdrukspanning. Dat leidt tot een supersterk, scheurbestendigheid glasoppervlak, bestand is tegen beschadiging door dagelijks gebruik. In laboratoriumtests overleefde Gorilla Glass Victus een val tot twee meter op harde, ruwe oppervlakken. Concurrerende aluminiumsilicaatglazen van andere fabrikanten gaan volgen Corning doorgaans kapot wanneer ze van minder dan 0,8 meter vallen.
Naar verwachting is Samsung de eerste die op korte termijn Gorilla Glass Victus gaat gebruiken.

Corning>