Elbphilharmonie


2017, januari - Op 11 januari 2017 werd de Elbphilharmonie in Hamburg officieel geopend. Het staat op een schiereiland in de Elbe en is volgens de ontwikkelaars van het project, mede door het bijzondere materiaalgebruik, één van de indrukwekkendste en akoestisch meest geavanceerde concertgebouwen van de wereld.
Het gebouw heeft twee functies: cultuurcentrum en woningbouw. Het is gebouwd bovenop de zogenaamde Kaispeicher, een voormalig stenen warenhuis uit 1963. De nieuwe glazen constructie bovenop de stenen basis heeft wel wat weg van een zeil. Volgens de website van Elbphilharmonie is de glasconstructie zo ontworpen dat het licht en de kleuren van de omgeving zo wor-den weerkaatst dat het gebouw een soort gigantisch kristal wordt.
Het is ontworpen door architectenbureau Herzog & de Meuron en is met 108 meter het hoogste bewoonde gebouw in Hamburg.

De glazen gevel bestaat uit 1.096 individuele glaselementen, waarvan vele verschillend gebogen en gekromd. De individuele gla-zen panelen zijn vier tot vijf meter breed, bij drie meter hoog. Die van de foyer zijn zelfs meer dan vijf meter hoog. De meeste van de panelen zijn individueel op maat gemaakt, op de millimeter nauwkeurig. De kromming van ieder paneel hangt af van de plaats waar ze zich bevindt. Ieder glazen element weegt ongeveer 1,2 ton, en kan windsnelheden weerstaan van 150 km/uur. Het glazen oppervlak van de Elbphilharmonie beslaat  in totaal 16.000 m2.

Opvallend is ook het materiaalgebruik in het plafond van de grote zaal. Daarin zijn ongeveer 10.000 kleine, gebogen gips-vezelplaatjes verwerkt, die  geluid weerkaatsen. De panelen zijn gemaakt van een mengsel van natuurlijke gips-pleister en gerecyceld papier.

Meer in Innovatieve Materialen nummer 1, 2017 (Verschijnt begin maart 2017)