Storten van onderwaterbeton, juli 2015
Primeur: duurzaam onderwaterbeton


2015, juli - Mebin ontwikkelde in opdracht van Bouwcombinatie Campusplein en (een combinatie van Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw) in samenwerking met ABT onderwaterbeton met 30 procent granulaat als grindvervanger voor het project Nieuw Universiteitsgebouw in Amsterdam.  Het is een primeur in Nederland. Dat meldt de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VBON) in juli op haar website.
Beton Bewust keurmerkhouder Mebin leverde in juli in 72 uur totaal 6.800 m2 onderwaterbeton met 30 procent granulaat. Daarmee wordt volgens Mebin ongeveer 25.000 kilo CO2 bespaard.
Het nieuwe universiteitsgebouw bestaat uit een drielaagse ondergrondse parkeergarage van 24.000 vierkante meter en een bovengronds deel van 31.000 vierkante meter over dertien lagen. De parkeergarage gaat plaats bieden aan zo’n 600 auto’s en 1.300 fietsen. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus.
Het duurzame onderwaterbeton werd ontwikkeld naar aanleiding van een vraag van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Deze opdrachtgever streeft een hoge mate van duurzaamheid na en rekent daarbij op het Breeam-NL Excellent certificaat. Met hergebruik van materiaal zijn binnen Breeam-NL punten te verdienen.

Bron: VBON>

Flyer Beton Bewust (pdf)>