Dubbelgekromde EPS-bekisting

EPS bekisting

2015, januari - Hakron levert driedimensionale bekistingen uit EPS; volgens de producent een alternatief zijn voor getimmerde bekistingen voor ingewikkelde vormen.
Het maken van een houten of stalen bekisting voor pijlers, landhoofden en zijwangen van bruggen in de civiele betonbouw is vaak arbeidsintensief en daardoor kostbaar. Door de driedimensionale, ingewikkelde vorm van veel betonconstructies is vakmanschap vereist, iets wat steeds schaarser wordt. Hakron zegt nu een methode te hebben ontwikkeld waarmee dit probleem wordt opgelost en die bovendien snel en kosteneffectief is.

Dubbelgekromde vormen worden in Nederland gebruikt voor onder meer pijlers, landhoofden en zijwangen van bruggen. Hakron gebruikt voor de productie van projectmatige EPS-bekistingen ‘piepschuimsnijder’: een 5-assige CNC-gestuurde freesmachine die werkstukken tot 10 meter lang kan maken. Op bestelling maakt Hakron het bestand waarmee de freesmachine wordt geladen. Op basis van een CAD-model maakt de freesmachine daarvan een bekisting van EPS 100 of EPS 200. Daarna wordt het contactvlak van de bekisting afgewerkt met een laag polyurea. Daardoor ontstaat een glad oppervlak zonder naden dat eenvoudig is te lossen na het volstorten van de bekisting.
EPS bekisting
Afhankelijk van de situatie en het ontwerp kan de EPS-bekisting worden voorzien van een steunconstructie in hout of staal die opgenomen wordt in het EPS. De freesmachine maakt ook de daarvoor benodigde openingen.

Hakron>