Dutch Solar Design-zonnepaneelDe gebouwde omgeving biedt bijvoorbeeld interessante mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie. Een Nederlands consortium van TNO/ECN, UNStudio, TS Vituals, Design Innovation Group, ALDOA en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden een nieuwe module voor fotovoltaïsche zonne-energie (DSD-PV) dat hernieuwbare energie combineert met eindeloze esthetische mogelijkheden. De techniek werd vorig jaar officieel gepresenteerd en was nu te zien tijdens de Innovation Expo, 4 oktober in Rotterdam.
Het consortium ontwikkelde een techniek om een duurzame opdruk te integreren in een gevelpaneel met geïntegreerde PV-cellen. Dankzij de ontwikkeling van een speciaal print-algoritme en speciale inkt, kan het gevelpaneel van Dutch Solar Design-zonnepaneel elk gewenst uiterlijk krijgen, waardoor functionaliteit (het opwekken van energie) en esthetiek worden gecombineerd.
Volgens de ontwikkelaars zijn de prints van kleine puntjes zo opgebouwd dat ze als het ware samenvloeien voor het menselijk oog, waardoor een optische illusie ontstaat hierdoor lijkt het of het paneel met een patroon is bedekt, terwijl het oppervlak eigenlijk vrijwel leeg is. Op zo’n manier kan voldoende zonlicht toch de onderliggende pv-cellen bereiken.

Dit en meer in Innovatieve Materialen nummer 5 2018>