DFAB HOUSEmesh mold

2017, september - In de Empa/Eawag NEST-locatie in Dübendorf, Zwitserland, werken acht hoogleraren van ETH Zürich samen met het bedrijfsleven aan de bouw van het zogenaamde DFAB HOUSE. Het gaat om een testlocatie van drie verdiepingen en is volgens de betrokken partijen het eerste gebouw in de wereld dat wordt ontworpen, gepland en gebouwd met overwegend digitale processen. Dat gebeurt met de bouw van het DFAB HOUSE in NEST, het modulair opgezette  onderzoeks- en demonstratieplatform voor geavanceerde en innovatieve bouwtechnologieën in het hart van de Empa-Eawag campus in Dübendorf. (Empa is het vooraanstaande Zwitserse instituut voor materiaalwetenschappen en technologie).
NEST werd in 2016 opgericht om het innovatieproces in de bouwsector te versnellen.

Met de constructie van het DFAB HOUSE worden vier bouwmethoden voor het eerst in de praktijk getest. De bouw begint met het inzetten van de zogenaamde Mesh Mold technologie. Mesh Mould werd ontwikkeld door een interdisciplinair team van de ETH Zürich. De techniek kreeg die eind 2016 de Zwitserse Technology Award. Bij deze techniek maakt een robot wanden van staalgaas die als bekisting dienen en meteen een rol als wapening spelen.
Een andere nieuwe techniek Slimme Dynamische Casting een geautomatiseerd robot slip-vormingsproces waarmee op maat betongevelposten kunnen worden gemaakt.
De bedoeling is dat DFAB House in 2018 wordt opgeleverd.

Meer in Innovatieve Materialen nummer 4 2017

Mesh mold