Crystal HousePC Hooftstraat krijgt ‘Crystal House’:


2015, augustus - Aan de PC Hoofdstraat in Amsterdam wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een bijzondere winkelgevel, gemaakt van ‘glazen stenen’. De bestaande negentiende-eeuwse bakstenen gevel wordt daar vervangen door een nagenoeg identieke façade, maar dan gemaakt van uit helder transparante blokken die met uv-hardende lijm worden gelijmd tot ‘metselwerk’. Het ontwerp is van Architectenbureau MVRDV, de engineering ligt in handen van ABT. Uitgangspunt van het ontwerp van dit ‘Crystal House’ was dat de uitstraling moet passen bij gerenommeerde modehuizen als Prada, Dior en Chanel. De laatste zal het pand later overigens dit jaar betrekken. Maar voor het zover kan komen, was veel onderzoek nodig, research dat is uitgevoerd aan in het Stevin Laboratorium van de TU Delft onder leiding van prof. Rob Nijsse en dr. Fred Veer.

Er is gekozen voor bouwstenen van natronkalkglas van Poesia divisione di Vetreria Resanese S.p.a.; glazen blokken die voor het project in Amsterdam speciaal werden geoptimaliseerd. Met deze glazen blokken werden er aan de TU Delft in 2014 drie mockups gemaakt: muurtjes die werden onderzocht op onder meer op visueel eigenschappen en vlakheid. Eén van de uitkomsten daarvan was dat de tolerantie werd gesteld op 0,25 mm.
Vervolgens werden verlijmde glazen constructies in het laboratorium op verschillende manieren beproefd: op druk, met een vierpuntsbuigtest, een impact- en vandalismetest en een thermal schock-test.

MockupsUit de experimenten bleek dat er met glazen stenen zeer goed een volkomen transparante monolitische, zelfdragende gevel kan worden gebouwd. Sterker nog, de sterkte van een glazen muur bleek veel groter dan die van een die gemetseld is van bakstenen. Een gelijmde glazen muur is volgens de onderzoekers van de TU Delft zelfs een factor tien sterker.

Op dit moment wordt nog volop aan de glazen gevel gebouwd. De opening van het Crystal House staat gepland voor eind dit jaar.Fimpje

Zie ook: onderzoeksgroep glas van de TU Delft>


Een uitgebreid artikel over Crystal House verscheen in Innovatieve Materialen nummer 3 (augustus) 2015.

Vraag ter kennismaking nummer 3 (digitaal) gratis aan en stuur een mailtje naar:

info@innovatievematerialen.nl>