CleanClear
CleanClear: glas met superhydrofiel keramisch laagje2014, juni - Onderzoekers van A*STAR’s Institute of Materials Research and Engineering in Singapore zeggen een  waterminnende coating te hebben ontwikkeld, die voorkomt dat glas beslaat of vuil wordt. De technologie is inmiddels gepatenteerd onder de naam CleanClear.
De wetenschappers van Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) bedachten een ‘duurzame en permanente’  superhydrofiele, transparante coating van keramische materiaal die er blijkbaar voor zorgt dat er een waterfilm op het glas aanwezig blijft. Dat voorkomt niet alleen dat het glas nooit beslaat, maar zorgt er ook voor dat het schoner en dus helderder blijft.
Hoewel er gelijksoortige coatings op de markt worden gebracht heeft de CleanClear-technologie volgens de ontwikkelaars voordelen. Het verschil met bestaande zelfreinigende, vaak op TiO2 gebaseerde coatings, is de productietemperatuur. Conventionele TiO2-laagjes moeten bij een temperatuur van 600 °C of hoger worden aangebracht, en worden bovendien pas ‘actief’ onder invloed van zon/UV-licht. Het aanbrengen van CleanClear kan daarentegen bij een temperatuur onder de 100 °C, waardoor het productieproces niet alleen  een stuk eenvoudiger is, waar waardoor het ook geschikt is voor andere materialen, zoals kunststof. Activering door UV-licht is niet nodig.
IMRE zou op dit moment in overleg zijn om de technologie in licentie uit te geven, maar verwacht evenwel dat het nog wel even zal duren voordat producten met de CleanClear-technologie op de markt zullen komen.

Meer op de site van A*STAR IMRE>