CO2 absorberende weg


2017, september - Op 5 september werd in de gemeente Leek begonnen met het aanbrengen van een CO2-absorberende en lichtreflecterende laag op een deel van de Mensumaweg tussen de A7 en de Noorderweg in hun gemeente. Volgens de betrokken partijen een primeur voor Nederland.
Het gaat om een proeftraject van twee kilometer. De oppervlaktelaag werd ontwikkeld door Koninklijke Oosterhof Holman en PolyCiviel. Er is drie jaar aan de ontwikkeling van het product gewerkt.
In totaal werd 9000 m2 wegoppervlak van de CO2-absorberende en licht reflecterende oppervlaktebehandeling op het wegdeel net ten Noorden van Leek aangebracht. Het betreffende product - polivijn - is samengesteld op basis van olivijn.
Olivijn (magnesiumijzersilicaat (Mg,Fe)2SiO4) is een veel voorkomend gesteente, dat relatief snel reageert met CO2 en water tot een onschadelijk, in water oplosbaar carbonaatzout. Vergruisd olivijn verweert hierdoor, afhankelijk van de korrelgrootte, in enkele jaren geheel.
Met het wegdek in Leek zal volgens de betrokken partijen 40.000 kg CO2 worden onttrokken aan de atmosfeer. Gerelateerd aan autoverkeer, met een uitstoot van gemiddeld 120 gram per kilometer, komt dat neer op een compensatie van ruim 300.000 kilometer.

PolyCiviel>