Busbrug wint nationale staalprijs 2020

 

De Busbrug Zwolle heeft de Nationale Staalprijs 2020 gewonnen in de categorie Infrastructuur. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag op 13 oktober 2020.

De de S-vormige busbrug (Schuttebusbrug) werd ontworpen door ipv Delft in opdracht van ProRail en de gemeente Zwolle. De busbrug is ontworpen door ipv Delft en gebouwd door BAM-infra. De Belgische staalbouwer Victor Buyck Steel Construction maakte de constructie en er werd samengewerkt met Setzpfandt Beratende Ingenieure die het constructief ontwerp uitwerkte samen met ingenieurs van BAM.De Schuttebusbrug is een S-vormige busbrug aan de westzijde van het station van Zwolle. De busbrug verbindt het nieuwe stationsplein aan de zuidzijde van het station met het kruispunt Willemskade/Nieuwe Veerallee/Rieteweg en overspant alle sporen aan de westzijde van station Zwolle.
De stalen hoofdoverspanning van ruim tachtig meter bevindt zich boven het spoor en bevat beide bochten van de S-curve. De kokerligger verloopt zowel in breedte als in hoogte, in het midden van de overspanning is deze 3,66 meter breed en 3,75 meter hoog. Aan de uiteinden is de kokerligger 4,55 meter breed en 2,67 meter hoog.
De toegepaste staalsoort is S355, het gewicht van de 110 meter
lange kokerligger bedraagt 1.000 ton.

De onderkant van de S-vormige brug is bekleed met bamboe, waardoor de brug goed aansluit bij de nieuwe, groene omgeving van het station. De brugconstructie bestaat uit een centrale kokerligger met daarop uitkragend het dek. De lichte aluminium brugrand is onder meer voorzien van geïntegreerde verlichting voor de rijbanen. Vanaf de zijkant levert dit een drie-laags beeld: onderaan de donkergrijze kokerligger, daarboven de houten lamellen en als afsluiter een slanke, lichte lijn. Alle benodigde (technische) voorzieningen zijn in het ontwerp geïntegreerd: voertuigkering, afscherming van de bovenleiding, verlichting, hemelwaterafvoer en geluidswering.
De busbrug werd op 9 februari 2019 geopend en is op 17 februari 2019 in gebruik genomen. De brug is alleen toegankelijk voor lijnbussen en hulpdiensten.
Juryrapport: ‘Het winnende ontwerp is gekozen vanwege de heldere lijn en strakke vormgeving met een aangename, zachte uitstraling. De bus, genaamd de Schuttebusbrug, is uniek door haar vorm, de toepassing van staal en methode van inbrengen van de stalen hoofdoverspanning boven de sporen en tot slot het torsiestijve ontwerp, waardoor het slanke uiterlijk van de 245 meter lange brug lijkt te zweven’.
De andere winnaars waren: Diamantbeurs, Capital C, Amsterdam in de categorie Utiliteitsbouw; Rhenus New Logic III, Tilburg (Industriebouw); Woongebouw Fenix I, Rotterdam (Woningbouw); Kunstobject de Zwerm, Eindhoven (Karakteristieke stalen bouwdelen) en Renovatie winkels Hoogstraat 168-172, Rotterdam (Duurzaamheidsprijs).

Meer bij de Nationalestaalprijs.nl>

Kunstobject de Zwerm, Eindhoven