Wienerberger Brick award 2018

Atlas House


Op 28 mei reikte Wienerberger de tweejaarlijkse Brick Award voor de achtste keer uit. Er waren  bijna 600 projecten uit 44 landen ingediend voor deze prijs voor keramische architectuur; deze keer met een Nederlandse categoriewinnaar. Architectenbureau Monadnock won met het Atlas Huis in de categorie ‘Feeling at home’. Het Atlas Huis is een woning van hoge kwaliteit op kleine schaal met zorgvuldig gedetailleerd metselwerk binnen en buiten, dat overtuigde de jury. Het Atlas Huis is in 2016 in een nieuwe woonwijk aan de rand van Eindhoven gebouwd. Het metselwerk is zowel binnen als buiten zorgvuldig gedetailleerd. De woning is gemetseld in rode baksteen met ruwe voegen om het robuuste karakter te versterken. De bouwmaterialen zijn zichtbaar gebleven, de woning is minimaal afgewerkt. De bovenste laag van het gebouw is gevoegd met een lichte kleur cement, zodat de klassieke plint afsteekt bij de lichte bovenste laag.

Dit jaar deelden twee projecten de hoofdprijs. Eén ging naar de Westkaai Towers 5 & 6 door Tony Fretton Architects in Antwerpen. De torens maken deel uit van een groter woonproject in een nieuw ontwikkelde gemengde woonwijk. Het project is ook winnaar in de categorie ‘Living together’. Tweede hoofdprijswinnaar werd het Kunstmuseum Basel Extension van Christ & Gantenbein. De solitaire grijze bakstenen structuur is verbonden via een ondergrondse hal met het hoofdgebouw en dat past volgens de jury goed bij het bestaande monumentale gebouw.
Andere winnaars van de Brick Award 2018 zijn Terra Cotta Studio van Tropical Space in Ho Chi Minh, Vietnam (categorie ‘Working together’) en de Värtan Bioenergie CHP-fabriek van Urban Design & Gottlieb Paludan in Stockholm (categorie ‘Building outside the box’).
De bijzondere aanpak van twee projecten werd dit jaar met ‘Special Prizes’ gehonoreerd. Ze gingen naar Nicolás Campodonico Estudio voor de San Bernardo Chapel zonder stromend water en elektriciteit in het Argentijnse La Payosa. En naar AleaOlea architecture & landscape voor de restauratie van de oude kerk Vilanova de la Barca in het Spaande Lleida die in de Spaanse burgeroorlog werd verwoest.

Meer op www.brickaward.com>

Zie ook Innovatieve Materialen nummer 4 2018


Brick Award
Wienerberger reikt de wereldwijd toonaangevende prijs voor keramische architectuur tweejaarlijks uit, een onafhankelijke vakjury kiest de nominaties en de winnaars. Het prijzengeld van dit jaar in totaal 34.000 euro is in vijf categorieën inclusief de hoofdprijs verdeeld: Feeling at home, Working together, Living together, Building outside the box en Sharing public spaces.