BioBlocks

2017, maart - BioBlocks zijn bouwstenen van geperste en gedroogde kragge en plagsel, ontwikkeld door Voets Gewapende Grondconstructies in Den Dungen. Zij kwamen een aantal jaren geleden op het idee om afgeplagd, organisch materiaal uit de Weerribben te gebruiken als bekleding van gewapende grondconstructies. De Weerribben is een 3.500 ha groot natuurgebied in het noordwesten van de provincie Overijssel. Bij het beheer van het gebied komen zogenaamde kragge (veenmosmatten), plagsel en maaisel vrij. Vroeger moest dat worden afgevoerd of opgeslagen. Voets Gewapende Grondconstructies in Den Dungen vond daar een andere toepassing voor: Bioblocks
BioBlocks zijn bouwstenen van geperste en gedroogde kragge en plagsel. Het plagsel moet eerst een aantal jaren in depot ‘rijpen’ waarbij het eventueel aanwezige levende plantaardige materiaal afsterft. Vervolgens wordt het tot stenen geperst met een strengenpers. Daarna laat men de BioBlocks ongeveer acht weken aan de lucht drogen.
Het resultaat is een bruin/grijze, waterbestendige bouwsteen, met een druksterkte van 2,5 N/mm2 en een soortelijk gewicht van 0,95 kg/dm3. Ze kunnen worden toegepast als afwerking van grondkerende constructies in de infrastructuur, geluidswallen, oeverbescherming, tuin- en parkinrichting en dergelijke. Ook voor toepassing in de woning- en utiliteitsbouw worden mogelijkheden onderzocht en verder uitgewerkt.

www.bioblocks.nl>


Meer in Innovatieve Materialen nummer 1 2017