Ulmer betonprijs voor innovatief hardingsproces


2014, februari - Het Crystal Speed Hardening-concept (Master X-Seed) van BASF kreeg in februari de Innovatieprijs van Ulmer Betontage: Der Innovationspreis der Zulieferindustrie Betonbauteile. Het principe van de Master X-Seed is gebaseerd op het vroegtijdig versnellen van het hardingsproces. Dat gebeurt door de toevoeging van synthetische calciumsilicaathydraat (C-S-H)-nanopartikeltjes, waardoor het hardingsproces op een stabiele manier wordt versneld; volgens BASF zelfs gehalveerd, ongeacht de temperatuur. Anders dan bij conventionele methodes, versnelt de methode van BASF betonverharding door het bevorderen van de natuurlijke hydratatie van het cement. Toevoeging van Master X-Seed zou daarmee geen negatieve invloed hebben op de uiteindelijke sterkte en duurzaamheid van het beton. Met name de ‘late’ sterkteontwikkeling ondervindt volgens BASF geen enkel nadeel.

Volgens de jury is de Crystal Speed Hardening-technologie verantwoordelijk voor een efficiënte en duurzame productie van beton met een hoge sterkte. Het systeem maakt het mogelijk de betonproductie te optimaliseren, de kwaliteit te verbeteren en de energie-efficiëntie en CO2-uitstoot te verminderen. Dat laatste doordat een eventuele warmtebehandeling achterwege kan blijven.

Der Innovationspreis der Zulieferindustrie Betonbauteile wordt jaarlijks uitgereikt door de FBF Betondienst GmbH , organisator van de Ulmer betondagen, en het vaktijdschrift BFT INTERNATIONAL Betonwerk + Fertigteil-Technik. Overigens waren er dit jaar twee winnaars: naast BASF Construction Solution GmbH (Mannheim) viel ook het Duitse bedrijf Filigran Trägersysteme GmbH & Co. KG in de prijzen met de doorontwikkeling van een innovatief systeem voor betonwapening: Filigran-Durchstanzbewehrung FDB II>

Crystal Speed Hardening-concept (Master X-Seed) van BASF
Bron: Ulmer Betontage>

Meer over Master X-Seed bij BASF>