AuREUS: Zonnepanelen gemaakt van voedselafval

 

Ingenieursstudent Carvey Ehren Maigue is een van de winnaars van de James Dyson Awards 2020. Hij is met zijn AuREUS-systeem bovendien de allereerste winnaar wereldwijd in de categorie ‘duurzaamheid’. AuREUS zijn zonnepanelen, gemaakt van voeddselafval die UV-licht omzetten in elektriciteit.

De inspiratie voor AuReus kwam van het poollicht. Dat ontstaat doordat luminescerende deeltjes in de atmosfeer hoog energetische straling (gamma, UV) afbreken tot een lage energietoestand en de energie weer uitzenden als zichtbaar licht. De technologie die Maigue toepaste, is gebaseerd op dit concept. Hij gebruikte vergelijkbare functionerende deeltjes, die hij isoleerde uit bepaalde soorten fruit en groenten. Die stofjes werden gesuspendeerd in een harssubstraat en gebruikt als de kerntechnologie voor het AuReu materiaal.

Als de panelen met UV-licht worden belicht, absorberen de deeltjes zichtbaar licht dat door interne reflectie van het materiaal naar de randen wordt gestuurd. Daar bevinden zich PV-cellen die het opgevangen zichtbare licht vervolgens omzetten in gelijkstroom. Een speciaal systeem reguleert het verwerken de uitgangsspanning om het opladen, opslaan of direct gebruik van elektriciteit mogelijk te maken.

 

De James Dyson Award is een internationale designprijs, bedoeld om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De wedstrijd is open voor alle (alumni) ontwerptechnische studenten - geleid door de James Dyson Foundation, James Dyson's liefdadigheidsinstelling met als missie om jonge studenten enthousiast te maken over design engineering.

Meer in Innovatieve Materialen 2020 nummer 6

James Dyson Award>