Amsterdam krijgt 3D-geprinte brug van staal

3D geprinte stalen brug


 

2015, juni - Het startup bedrijf MX3D BV uit Amsterdam wil in het centrum van Amsterdam een stalen brug bouwen met behulp van een 3D-printer. De techniek waarmee MX3D dat wil doen is een 6-assige industriële robot, die puntje op puntje staal last, waardoor er lange slierten ontstaan. Met behulp van software (ontwikkeld door MX3D en Autodesk) kan het bedrijf inmiddels sterke, complexe structuren printen. ‘Tekenen in de lucht’, zegt MX3D daarover op haar website.
De door ontwerper Joris Laarman vormgegeven brug in Amsterdam zal worden geprint door vier zes-assige robots, die vanaf de bruggenhoofden naar elkaar toe werken.
De gemeente Amsterdam ondersteunt het project. Binnenkort maken de gemeente en MX3D bekend waar de brug wordt gebouwd. Voor die tijd zal de techniek verder worden geoptimaliseerd in een testlocatie op de NDSM-werf in Amsterdam Noord, waar overigens in september een bezoekerscentrum wordt geopend. Daar kan het publiek de voortgang van het project kan volgen.
Bij de ontwikkeling van de stalen 3D-geprinte brug werkte MX3D samen met een aantal partners en sponsoren, waaronder Autodesk, Heijmans, Air Liquide, ABB robotics, STV, Delcam, Within, Lenovo, TU Delft, AMS en het gemeentebestuur van Amsterdam.


MX3D>

3D geprinte stalen brug