3D printer

Nederland gaat betonnen huizen 3D-printen

 

De TU Eindhoven heeft onlangs een 3D-betonprinter in gebruik genomen, waarmee objecten tot 11 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog geprint kunnen worden. De machine werd aan het publiek gepresenteerd en gedemonstreerd tijdens bij het symposium ‘3D-betonprinten, Merging Design & Production’ op 22 oktober in Eindhoven. De universiteit gaat samen met de bouwindustrie kennis ontwikkelen om over een aantal jaren grensverleggende en makkelijk te recyclen betonproducten te printen.

De betonprinter lijkt een beetje op een bovenloop-hijskraan uit een industriehal, met in plaats van een hijskabel, een op een neer beweegbare en draaibare printkop voor beton. Daaraan zit, via een slang, een betonmeng- en pompinstallatie. Het geheel is computergestuurd. Het Nederlandse bedrijf ROHACO bouwde de betonprinter, de eerste van dit type en van deze afmeting in Nederland.

Het principe is op het eerste gezicht eenvoudig: een computergestuurde robot, voorzien van een spuitmond, legt laagje voor laagje stroken beton op elkaar, waardoor structuren ontstaan. Het aardige van de techniek is bovendien dat er functionele vormen als holten en doorgangen kunnen worden meegeprint.

Projectleider prof. Theo Salet verwacht dat het onderzoek waarvoor de printer wordt ingezet,ertoe zal leiden dat over ruim een jaar het eerste betonnen proefhuis van Nederland kan worden ge3D-print.

Bron: TU Eindhoven

Zie ook: Chinees bedrijf print 10 huizen per dag>