Glasschuimbeton krijgt Betonprijs 

 

 

‘Grensverleggend’ Op donderdag 14 november werd tijdens de jaarlijkse Betondag de 21ste editie van de Betonprijs uitgereikt. De jury beoordeelde 65 inzendingen, waaruit 17 genomineerde projecten voortvloeiden. Er zijn zes categorieën (dit jaar met een extra) waarin prijzen werden uitgereikt en in de categorie ‘Grensverleggend ging de prijs naar Regiokantoor Natuurmonumenten in Zierikzee. Met het pand aan de Levensstrijdweg 1 te Zierikzee is voor de eerste keer in Nederland isolerend beton toegepast: glasschuimbeton. Een type beton waar geen grind in zit maar glasschuimgranulaat. Glasschuimgranulaat is een recycle-product van glas wat de isolerende werking van dit type beton verzorgt. Draagkracht, isolatie en bouwfysische eigenschappen zijn in dit type beton gecombineerd in één materiaal. Volgens de betrokken partijen is de introductie van het nieuwe materiaal is in dit project ook aangegrepen om potentie van de eigenschappen van het materiaal te verkennen. Uitgangspunt was dat deze mogelijkheden het ontwerp moesten dienen: een gebouw te maken dat samengaat met de natuur. Daartoe was het van belang dat wanden en dak van het gebouw eenzelfde uiterlijk zouden krijgen. Om dit te bereiken zijn de wanden liggend gestort. Op locatie zijn kisten gemaakt. Aan de bovenzijde (buitenzijde) is door het opdrijvende vermogen van de glasschuimkorrels in het beton het uiterlijk door de glasschuimkorrels grillig. Om dit te bereiken zijn uitvoerige testen gedaan om een stabiel mengsel te maken waarin de glasschuimkorrels net lichter zijn dan de rest van het beton, maar niet licht genoeg om zo ontmenging te voorkomen. Op de bodem van de kisten is een folie op een dunne laag zand toegepast, waardoor de wanden aan binnenkant een zacht geplooid uiterlijk hebben gekregen. Na het uitharden van de wanden zijn deze middels hijsbuizen op hun plek gehesen en gesteld. Het dak is juist ter plaatse gekist, gewapend en gestort. Door het opnemen van losse glasschuimkorrels onder in de kist, heeft de onderzijde van het dak (het plafond) een grof natuurlijk uiterlijk gekregen. Daarnaast zorgt deze toepassing voor geluidabsorptie in het pand. Wanden en dak zijn in verstek op elkaar aangesloten om zo aan de buitenzijde een scherp profiel met een doorgaande ‘materialisering’ te verkrijgen. Opdrachtgever: Natuurmonumenten Hoofdaannemer: Braspenning Aann.- en timmerbedrijf vof Wernhout Glasschuimbeton: Glasschuim Nederland i.s.m. Dyckerhoff Basal Architect: Rink Tilanus, www.rinktilanus.nl Constructeur: B2CO, www.b2co.nl Warmteberekeningen: Coen Energie Comfort

Meer over het project>