Kaumera: nieuwe grondstof uit afvalwater

 

 Op 2 oktober 2019 presenteerde een samenwerkingsverband van waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven in Zutphen een nieuwe grondstof uit afvalwater: Kaumera Nereda Gum.

Deze grondstof is volgens de betrokken partijen een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan onder andere worden gebruikt als slimme coating voor zaden en mestkorrels, en als lijm- en bindmiddel en op vele andere manieren.

In Nederland komen twee grondstoffenfabrieken die als eerste ter wereld Kaumera produceren. De eerste is op 2 oktober in Zutphen geopend; de tweede volgt in 2020 in Epe. Het nieuwe proces zorgt volgens de ontwikkelaars voor 20 - 35 procent minder slibafval, minder CO2-uitstoot en een energiebesparing van 30 - 80 procent.

Het terugwinnen van Kaumera uit rest- en afvalwater vindt plaats binnen het Nationaal Alginaat OntwikkelingsProgramma (NAOP). In dit programma werken Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV en de TU Delft nauw samen. Sinds 2017 is biotechnologiebedrijf Chaincraft aangesloten voor het sluiten van de kringloop, namelijk voor het toepasbaar maken en op de markt brengen van Kaumera.

 

Combineren

Kaumera is een versterker en verbinder van eigenschappen. Kaumera kan water vasthouden maar ook afstoten. Hierdoor zijn toepassingen in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw en de betonindustrie mogelijk. In beton zorgt Kaumera ervoor dat het beton niet te snel uithardt en scheurvorming wordt voorkomen.

Verder kan het fungeren als bindmiddel en lijmmiddel. Het is ook goed te combineren met andere grondstoffen, waardoor een composiet-materiaal kan worden gemaakt. Nieuwe toepassingen en mogelijkheden worden momenteel onderzocht.

Kaumera>